A nagy melegben egy vácinak természetes, hogy lemegy a Dunára, és ott a dunaparton hűsöl.  A víz kellemesen hideg, a táj gyönyörű. Természetesen lehet menni a hivatalos strandra is, ott belépőjegy ellenében van bambi, angolvécé, telepített fű, gyerekmedence, zuhanyozó, öltöző. Ha ezek nélkül nem tud valaki strandolni, akkor válassza azt. 
A Duna az más. Aki itt nőtt fel, az tudja milyen a Duna illata, tudja, itt nem lehet pancsolni, (csak felsétálni, és lecsorogni), nem lehet benne labdázni, mint  pl. a Balatonban.
Érdemes leszögezni, hogy hivatalosan Vácnál és Vác környékén nem lehet fürödni a Dunában. (Legközelebb Gödön, Nagymaroson, illetve 2015-től Zebegényben lehet legálisan fürödni a folyóban. Verőcén a megmártózás engedélyezett, mert község.)
 Ez azonban senkit nem akadályoz meg a fürdésben. Olyat nem hallottam, hogy valakit megbüntettek volna tilos helyen fürdésért, bár ez nem mérvadó..  Régen az természetes volt, hogy egy váci srác már átúszta a Dunát. Ez nem volt nagy szám. Bólyán pihenni, vontató-uszályt elkapni, és felvitetni magát a hajóval egy darabig a folyón, nagyon jó hecc volt. . Jelen sorok íróját édesapja  már 14 éves korában vitte az első Duna átúszásra.
Természetesen ezt senkinek nem ajánlom, pláne a mai megnövekedett hajóforgalom mellett. Váci oldalon veszélyes örvény nincs, legalábbis olyan, ami lehúzza az embert. A túloldalt a gátaknál kell vigyázni, de ott épeszű ember nem fürdik...
Következzenek hát a Váci illegális dunai fürdőhelyek.
1. Kisvác.
A legközelebb van, ide tényleg pár perc alatt le lehet ugrani egy mártózásra. Régebben voltak itt büfék, kocsmák. A Kakas, vagy egy ház aljában megnyílt Matróz büfé. 2014-ben egy lángosos is próbálkozott, idén semmi nincs. Vinni kell az innivalót. Kocsival az Árpád úton, vagy a Duna utcában érdemes parkolni. Sóderes part, és a Dunának nagyon nagy itt a sodrása. Aki medencéhez, vagy tóhoz szokott, óvatosan merészkedjen be.

2015-08-14_9-39-50.jpg
2015-08-14_9-35-21.jpg

2. Buki sziget.
A legszebb part, bár megközelíteni kicsit vadregényes.  Az Építők útján (Szérűskert a Felső –Gombás patak mellett) a kanyarban kell egy ösvényen a sorompónál bemenni, majd a domb alján át a gáton a szigetre.  A másik mód a Tópart utcánál a Buki horgásztavon át a vízműn keresztül, de ott sokszor zárva van a Vízmű kapuja. A sóder itt a legjobb, nagy kövek szinte egyáltalán nincsenek. A Váchoz közeli részen, van egy sekélyebb öböl a kisebb gyerekeknek. Feljebb elég hamar mélyül. Sokan sátorozni is kijárnak ide. Saját facebook oldala is van.

2015-08-14_9-43-13.jpg
3. Vác-Sződliget közötti vízmű terület.
Megközelíteni a kerékpárútról lehet, vagy a régi kettesen a Csuka úttal szemben kell lemenni a Duna partra.  A kocsik elől sziklákkal pár éve lezárták.  A főúton, vagy a Csuka utcában lehet parkolni a régi laktanya mellett. A vízpart itt kellemes, sóderos, kicsi a sodrása. Vigyázni kell mert vannak a vízben régi cölöpdarabok, ami magas vízállásnál nem látszanak, jól bele lehet rúgni. Régebben rengetegen jártak ide, ma inkább kerékpárral. Kijelölt pihenő és tűzrakó hely is van.
2015-08-14_9-56-23.jpgCölöpök:
2015-08-14_9-58-19.jpg

4. Égető-sziget
Csak a kerékpárútról lehet megközelíteni a gáton keresztül. A kerékpárúton nincs semmi jelölés, csak egy kitaposott ösvény a Duna felé, ami átvisz a gáton ki a szigetre.  Aki nyugodt napozásra , fürdésre vágyik,  az ide menjen, nem sokan ismerik..
2015-08-14_9-54-23.jpg
Érdemes megemlíteni még két helyet, amik mára már eltűntek. Igazán remek hely volt a Téglagyárnál a dunapart, ott ahol most a Camelot panzió/vendéglő áll. Földúton le lehetett menni kocsival, és remek pihenő, fürdőhelyek voltak a fűzfák közt.  A kilátás Kompkötő sziget csúcsára volt. Gyerekeknek bónuszként ott volt a „sóderhegy”, ahova nyugodtan fel lehetett mászni, legurulni, játszani. Senki nem szólt rá az emberre. Szép emlék.
A másik, szemben a Pokol szigeti strand ahova a családok komppal jártak, egész napos program volt. Mára hajókikötő vette át a helyét, és komp is megdrágult. 

A bejegyzés trackback címe:

https://percemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr387705314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása