Nem oly rég olvastam, hogy megnyílt Verőcén a helytörténeti múzeum. Kismaroson már régebb óta van. Vácon pedig nincs. Pedig volt régen, csak bezárták. A múzeum hivatalos történetét el lehet olvasni a mostani Tragor Ignác múzeum honlapján.

A váci múzeum én emlékeimben először a Múzeum utcában volt, abban a házban, ahol most a levéltár van. Vak Bottyán múzeum volt a neve.

Érdekesség, hogy a Tragor Ignác múzeum oldalán ezt a nevet furcsának találják, hisz mint írják, még labanc korában felgyújtatta Vácot.
 "A történelmet – különösen a helytörténetet – ismerők számára a névadás furcsának tűnhet, hiszen a város a kuruc generálissal akkor találkozott, amikor – még császári tisztként - felgyújttatta Vácot."

Azt nem írják, hogy Bottyán János volt Vác kapitánya is, illetve a Vak Bottyán szobor ellen sincs kifogás...   Persze ettől ez még lehet igaz, be is lehetne mutatni forrással, ha lenne egy rendes múzeuma Vácnak, ahol megismerhetné a kíváncsi városlakó a majd 1000 éves városa történelmét.


2014-08-17- 9-29-57.jpg

2015-03-22-_9-03-26.jpg
A múzeum aztán átköltözött piac mellé a Káptalan utcába, ahol bezárásáig működött. Ekkor azt hiszem már Tragor Ignác múzeum volt a neve. Az intézmény a bezárásáig itt üzemelt. Belül a kapun látható még a felirat, hogy jobboldalt volt az állandó kiállítás, baloldalon pedig az időszakos.   

2014-08-17- 11-58-13.jpg2014-08-17- 11-58-43.jpg2014-08-17- 11-58-54.jpg

2003-ban aztán a múzeum bezárt, átköltözött a Híradáshoz. Itt már nincs kiállítás.
Van viszont helyette más. Sajnos abban nincs sok köszönet.
Van nekünk Memento Mori kiállításunk. Én személy szerint 4-5 éve voltam lent. A jegy ára (2 felnőtt 2 gyerek sok ezer forint volt, olyan 4 körülire emlékszem) Természetesen, mint váci lakosnak nem járt kedvezmény. A lenti kiállítás, viszont irtózatos csalódás volt. Egy helység benne két koporsóval. Ha fali kiírásokat is elolvassa az ember, akkor is 5 perc alatt megnézhető a 2 mumifikálódott holttest, a 262-ből amit találtak. Aztán van a Tizes mellett a kőtár, azaz a Középkori Pince Kiállítóhely . Pár faragott kő, fazekak, lábasok, kancsó egy mini teremben, 5 perc. Ennyi. A főtéren az föld alatti üvegketrecben azaz a Szent Mihály Altemplomban látható felülről a egykori város makettje, és egy csontváz. Ide nem is érdemes lemenni, nem mintha nyitva szokott volna lenni.
Jelenleg Vácnak, a 940 éves városnak nincs állandó várostörténeti kiállítása. 
Szégyelljék magukat a felelősök. Nem a Görög templomban kellene "bohóckodni",  hanem egy normális múzeumot létrehozni.

images.jpgMost, hogy új logója van a múzeumnak, - ez biztos nagyon fontos volt,- most már arra kellene koncentrálni, ami tényleg a város érdeke. Múzeumot, igazi múzeumot Vácnak, ami bemutatja a város történelmét. Ha ez megvan, akkor kell Görög templomosdit, meg régi képeslap megosztósat facebookon játszani. 




 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://percemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr176610487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása