konyak 2010.01.15. 05:41

A váci sztráda

Újabb botrány van-lesz kialakulóban. A pár éve átadott 2/A, később M2-es Budapest-Vác útvonalról van szó. A budapesti agglomeráció egyik legforgalmasabb útjának átépítése idénre, 2010-re van kitűzve. A pár éve teljes hosszában átadott szakaszt már kétszer újították fel, nem beszélve a különösen Vác környékén jelentkező kátyúkról. 
Amikor épült az út, a cél az volt hogy a Vác - Sződliget - Göd - Dunakeszi városokat  elkerülje. Nem is hívják itt másként az utat, mint "elkerülő". 
A NIF szerint ennek nemsokára vége lesz, hiszem átalakítják sztrádává. Igen a Budapest-Vác szakaszt! Ez kb 20km. Ebből már kb a harmada így is kétsávos, tehát igazán nagy befektetést nem fog igényelni, de mégis autópálya díjat fognak szedni! Biztos, mert egy reggeli élő rádiós műsorban megkérdeztem a Reményik Kálmánt a NIF-től.  
Szóval kedves Vác és környékén élők, akik Pestre jártok dolgozni készüljetek fel az éves autópálya díjra. Jó mi? Most egy forgalmas reggel 15-20 perc alatt Váctól Pestre lehet érni az M2-őn. Mit fogunk nyerni, ha 20km-es szakaszon 130-al lehet Pestre repeszteni? 5 percet? Megéri? Nekik. Nekünk biztos nem.
Megy majd mindenki a régi kettesen? Mi lesz ott? Atya úristen!
Utánam is betelefonált valaki a Reményiknek, pont ezt mondva, hogy vissza fog terelődni a forgalom a régi útra. Reményiknek megvolt a válasza: A régi balatoini utat sem használják már sokan, mert az élelmes polgármesterek 30-as táblákat, és 50 méterenként lámpákat helyeztek el végig a településen, tehát „nem éri meg „ ott menni.
Hosszú távon persze az lenne a cél, hogy a szlovák határig épül az autópálya és ennek a szakasznak a része a Vác-Budapest. Mi van viszont a NIF honlapjára írva:
„A Vác utáni szakaszon, tekintettel a domborzati viszonyokra a 2. sz. főút vonalán az autópályává fejlesztés szinte lehetetlen. Ez esetben új, alkalmas nyomvonal választása szükséges részben az elkerülő szakaszok felhasználásával. Hossza kb. 40 km”

Miért nem a kényes résszel kezdik? 

Egyszerűbb ugye 10 kilométeres szakasz átépítésével sokezer ember életét megkeseríteni?
Hamar pénz?  Az emberek majd úgyis lenyelik, kis botrányocska lesz, pár riport, aztán beindul a kasza.

A bejegyzés trackback címe:

https://percemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr871673701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása